Improbasen

Kids in Jazz
Barnas Jazzhus


Om oss
Kontakt
Lenker












"These are my friends in Norway!

I played the saxophone with them in Norway and I made friends with them thru Jazz. We went to Japanese Sushi restaurant, Opera house and so on. I had a lot of fun.

They are having concerts now and I saw picture of them.(Tora took) so I wanna meet them and I miss their music. I take great pride in playing with them indeed. Thank you for your compliment. I can't wait to meet them!"

-Momoka Kaneko, Yokohama


Suksess med BarnasBigBand

2. og 3. april hadde vi storbandseminar i regi av Norsk Jazzforum. Rapporten er nå påbegynt. Bildene er lagt ut hulter til bulter og er foreløpig ikke sortert i forhold til teksten Artikkelen ferdigstilles i løpet av uke 17. Følg med de nærmeste dagene!

Norsk Jazzforum ønsker å sette fokus på improvisasjon, og har i samarbeid med NTNU og andre fagmiljøer utarbeidet en metodikk som skal hjelpe storbandmusikere som ønsker å utvikle seg som solister.

Det gjennomføres testkurs i samtlige landsdeler. Thomas Strønen og Odd Andre Elveland fra Improbasen er ansvarlig for testkurset på Østlandet, og bestemte seg for å slå to fluer i en smekk, ved å sette sammen et prosjektband med unge talenter fra hele landsdelen.

Improbasen har gjort mange interessante erfaringer med 10-13-åringer, og prøver å opparbeide gode rammer for å jobbe med improvisasjon for denne aldersgruppen.

Vi har bl.a. sett at jenter er mer mottakelige for jazz i denne fasen, og vi tror det ligger store gevinster i å eksponere barn for jazz i denne alderen, og å få i gang forskningsprosjekter på hvordan ulike innfallsvinkler virker på ulike grupperinger.

Vi satte sammen en slags storbandbesetning med unge likesinnede fra Trondheim, Larvik, Kongsberg, Oslo, Ski og Kråkstad.

Deltakerne var unge talenter vi har møtt på seminarer vi har hatt rundt omkring.

Opplegget fokuserer på lytting, og vi startet med at alle fikk lytte seg fram til gode improvisatoriske løsninger på de første akkkordene på Dig av Miles Davis. Etter denne økten delte vi dem i to grupper.

Thomas fokuserte på rytmikk. Musikantene fikk trening i rytmisk ansvar og bevissthet, noe som vanligvis ses på som en slagverkers rolle.

En del øvelser ble gjennomgått, og rytmikken i disse ble brukt som underlag for improviserte soloer fra samtlige.

Det ble også spilt lytteeksempler, der musikernes roller avvek fra den tradisjonelle jazzens konvensjoner.

Bandet spilte en av låtene på gehør, etter kun å ha hørt melodiene fire ganger. Deretter laget de en egen versjon av låten.

I mellomtiden jobbet Odd Andre med harmonikk. Vi tok etterhvert for oss hele det harmoniske forløpet på Dig, og jobbet også med akkordene på Caravan og andre låter.

På kvelden ble musikantene presentert for ulike lytteeksempler, der de ble bedt om å lytte, betrakte og filosofere over besetning, roller, stilart, tidsepoke osv.

Vi lyttet til svært forskjellige musikkensembler, fra Charles Mingus til Christian Wallumrød ensemble.

Etterpå deltok alle på jam.

Her ble kursdeltakerne delt inn i små grupper, med større mulighet til fordypning.

Prestasjonene var på oppsiktsvekkende høyt nivå, og etterhvert ble det svært så folksomt på podiet.

Dagen etter jobbet Thomas med dialog-lek.

Hver enkelt skulle bidra med en ufullstendig setning i en felles historie.

Formålet var i fellesskap å forme og utvikle en historie med kontinuitet. Historien ble både morsom, overraskende og fantasirik.

Etterpå ble historien spilt.

Helt fritt skulle hver enkelt forlenge hverandres fraser, og skape et musikalsk forløp.

I mellomtiden jobbet Odd Andre med formfølelse i forhold til det harmoniske forløpet på Dig og Caravan.

Videre jobbet Thomas med hele ensemblet.

De øvde inn en komposisjon av Thomas (Murring), på gehør.

Deretter deltok alle på arrangement, fordeling av roller, og form på stykket. Samtlige improviserte over de ulike delene.

Så ble ensemblet delt opp i grupper.

Med en pentaton skala som utgangspunkt, skulle hver gruppe komponere et forløp, og arrangere det for gruppen.

Til slutt ble de ulike komposisjonene satt sammen i en storform.

Dette ble en meget kreativ prosess, der deltakerne viste stor kreativitet og imponerende skaperevne.

Vi hadde også med en dyktig vokalist, som jobbet mye sammen med Odd Andre.

Etterhvert som vokal-låtene tok form, ble enkeltmusikanter fra ensemblet hentet inn, og det ble utarbeidet småband-versjoner med ulik vanskelighetsgrad.

Odd Andre jobbet også mye individuelt med å kombinere gehør og håndverk for å finne gode improvisatoriske løsninger på e ulike låtene.

Til slutt ble dette praktisert i en køjazz-økt med fullt band.

Resultatene er oppsiktsvekkende. Improbasen jobber nå for å få i gang forskningsprosjekter på hvordan ulike metodiske tilnærminger til improvisasjon virker på ulike grupperinger.

Det er fasinerende å tenke på at dette viktige storbandprosjektet nærmest vil være overflødig om noen år, hvis man får etablert gode prosjekter der improvisasjon blir en del av grunnopplæringen for barn og unge.

Vi har også konkrete planer om å få samlet dette flotte prosjektbandet på mer permanent basis. Artikkelen ferdigstilles i løpet av uke 17. Flere bilder nedenfor:

Vokal-jazz

Kø-jazz:

 

 

Improbasen
Besøksadresse:
Bergljots vei 15, Keyserløkka, Oslo
Postadresse:
c/o Østnorsk Jazzsenter, Dronningens gate 16, 0152 Oslo